
Την Παρασκευή 11 Απριλίου, η ομάδα του EUROPE DIRECT Θεσσαλονίκης είχε την χαρά να συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης σε μία συνεργασία που απευθυνόταν σε δημοσιογράφους, εκπαιδευτικούς και πολίτες με ενεργό ενδιαφέρον για την παραπληροφόρηση, τον ζημιογόνο αντίκτυπό της στην δημοκρατία και την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας, αλλά και τους τρόπους που μπορούμε να διδάξουμε ως γονείς και εκπαιδευτικοί στα παιδιά την διασταύρωση πληροφορίας αλλά και την εμπιστοσύνη στην σωρεία πληροφορίας στον μοντέρνο ψηφιακό κόσμο.
Η εκδήλωση χαιρετίστηκε διαδικτυακά με ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα από την κ. Ευαγγελία Γεωργίτση, Προϊσταμένη Ομάδας Επικοινωνίας και επικεφαλής συντονισμού των Κέντρων Europe Direct στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, που έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον διαρκή αγώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταπολεμήσει τις ψευδείς ειδήσεις μέσω πολιτικών και προγραμμάτων, όπως το Digital Service Act. Aκολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή προβληματισμών πάνω στο θέμα της εκπαίδευσης στα μέσα επικοινωνίας με τους παρευρισκόμενους συμμετέχοντες και τον κ. Σωτήρη Σταμπουλή, Συντονιστής Προγραμμάτων Εκπαίδευσης και Πολιτισμού στο Goethe Institut, και την κ. Όλια Παναγιωτοπούλου, επικεφαλής του EUROPE DIRECT Θεσσαλονίκης.
Την σκυτάλη πήρε το Ινστιτούτο Goethe, o κ. Σταμπουλής και η υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Περιεχομένου κ. Σύλβια Αγραφιώτη, παρουσιάζοντας μας δυο καινοτόμες εκθέσεις και εκπαιδεύσεις πάνω στο θέμα Media Literacy που ανέπτυξε το Ινστιτούτο Goethe και πετυχημένα εφάρμοσε σε τάξεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Fakeless και την Mein Handy und Ich. Οι δύο αυτές εκπαιδεύσεις που λειτούργησαν και μέσω διδασκαλίας σε τάξη, εκπαίδευσης εκπαιδευτικών αλλά και εκθεσιακού επισκέψιμου υλικού στόχευαν στην εξοικείωση των παιδιών με την ύπαρξη των deep fakes, της συναίνεσης για τα προσωπικά δεδομένα (και τι σημαίνει αυτό), της επαλήθευσης μιας πληροφορίας στο διαδίκτυο, και πολλές άλλες παραμέτρους με τις οποίες η πληροφορία και η παραπληροφόρηση υπάρχουν χέρι-χέρι στον ψηφιακό κόσμο.
Οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν για την ολοκλήρωση του εργαστηρίου μας στην έκθεση Fakeless που είναι ακόμα ενεργά επισκέψιμη στους χώρους του Goethe Institut Θεσσαλονίκης και πληροφορήθηκαν για την δυνατότητα να παραλάβουν το ίδιο εκπαιδευτικό υλικό και να το χρησιμοποιήσουν είτε ως γονείς είτε ως εκπαιδευτικοί.
Πολλά θερμά ευχαριστήρια από την ομάδα του EUROPE DIRECT Θεσσαλονίκης για την εξαιρετική συνεργασία στο Ινστιτούτο Goethe και για την φιλοξενία της δράσης στον χώρο τους!